Rosenrot

Rosenrot er en plante som er kjent under mange forskjellige navn. Den latinske betegnelsen er Rhodiola rosea og kjennes bl.a. også under navnene Golden root: somt refererer til rotens mange gode egenskaper – og Artic root: som refererer til plantens vekststed. Navnet ”Rosenrot” kan tilskrives at plantens røtter har en duft av roser.

Rosenrot er en hardfør plante og finnes ved de kysten i de nordlige områder i Nord-Amerika, Europa og Asia. Den vokser gjerne i områder som ellers må betegnes som ugjestmilde for plantevekst – f.eks. i fjellsider og i klippesprekker. Planten kan finnes helt opp til 3000 meter over havets overflate.

Rosenrot kan bli opp til 40 cm høy. Plantens blader er lysegrønne og har en voksaktig overflate, som holder på fuktigheten. Rosenrotens blomsterknopp er rosa og fra mai springer den ut til en fin gul blomst, hvis pollen er spesielt populær blant honningbier.

En historie som går hundrevis av år tilbake i tid

Gjennom årene løp er Rosenrot blitt brukt rundt om i verden - i håp om å få glede av plantens positive egenskaper. Det finnes derfor fortellinger om rosenrotens positive virkning både fra antikkens Grekenland (Hellas), det gamle Kina og fra vikingetiden. I Sibir er det den dag i dag en traditisjon å gi rosenrot til nygifte par, i håp om å øke parets fertilitet og gi dem sunne og friske barn. Denne virkning er det dog ingen bevis for. I Sibir sier tradisjonen dessuten at stedet der familien rosenrot vokser - skal holdes hemmelig for utenforstående.

I Norge har vi ikke rosenrot i dagligvarebutikkene, derfor inngår ikke planten i kostholdet vårt. Det betyr ikke at den ikke kan spises. Rosenrotens blader har en lett bitter smak og kan spises rå i salat eller brukes som en ingrediens i sauerkraut. Stilken kan dampes og spises på samme måte som asparges.

Rosenrot i kosttilskudd

Vår lokale grønnsakshandler har normalt ikke inne med store mengder av rosenrot, som kan brukes i sauerkraut og salater. Så det kan være en praktisk fordel i å få rosenrotens gunstige innholdsstoffer fra et kosttilskudd.

Når rosenrot skal inngå som en ingrediens i et kosttilskudd, ekstraheres planten gjennom en kontrollert teknologisk prosess, deretter tørkes uttrekket. Ved ekstraksjon og tørking, økes konsentrasjonen av de gunstige stoffene. Resultatet er en kompakt tablett, med alle de GODE innholdsstoffene fra planten.

Når rosenrot brukes i kosttilskudd, er det fordi den har evne til å:

Bidra til et normalt kretsløp.
Bidra til optimal mental og kognitiv aktivitet.
Bidra til å stimulere nervesystemet.
Øke motstandskraften ved psykisk og fysisk stress.
Bidra positivt mot følelsen av tretthet.

Rosenrot har dessuten antioksidant effekt, pluss at den er en adaptogen urt. I tillegg til rosenrot, finnes det en rekke andre adaptogene urter, blant annet schisandra, russisk rot og ginseng. De hjelper oss bl.a. til å kunne håndtere stress og så har de det til felles, at de har en uspesifikk, styrkende effekt. Det betyr, at de hjelper kroppens celler med å løse sine oppgaver, uansett hvor i kroppen cellene er plassert. De kan på den måten hemme og stimulere etter behov.

De positive effektene man kan fremheve om en ingrediens, som f.eks. rosenrot, blir regulert via EU-lovgivningen. Når en effekt er veldokumentert, kan den brukes om de produkter som inneholder ingrediensen i tilstrekkelig mengde. En rekke søknader om effekter av planter og plantedeler er i øyeblikket oppført på en venteliste. Inntil videre kan disse påstandene brukes til å forklare forbrukere om den forventede effekten av ingrediensen (produktet).

INTERESSERT?

Rosenrot finnes i disse Wellvita-produkter