7 enkle tips til hjelp mot oppblåst mage

Hjelp mot oppblåst mage

Hva kan hjelpe mot en oppblåst mage? Det er et spørsmål som mange nordmenn går og funderer på. For neste alle kjenner til å ha en trøblete mage innimellom. Noen har oftere og mer trøbbel enn andre.

Det kan være fristende å avlyse planer og ligge sammenkrøpet på sofaen, når du føler at magen slår baklengssaltoer. Men ikke la disse symptomene stoppe deg fra å leve livet ditt. I denne artikkelen, vil vi gi deg noen gode råd til hvordan du kan avhjelpe en oppblåst mage litt raskere.

Hvorfor får vi oppblåst mage?

Det kan være flere årsaker til mageproblemer. Det kan skyldes livsstilen vår, stillesittende arbeide og dårlige matvaner. Oppblåst mage er ofte forårsaket av spesielle matvarer, som magen har problemer med å fordøye, men det kan også skyldes at vi har spist for mye. Da kan det oppstå dannelse av gass i magen og tarmen. Det er denne luften som får magen til å bli stinn og oppblåst.  

Oppblåsthet kan være veldig sjenerende, både fysisk og mentalt. Det er ofte vanskelig å velge riktige klær, når magen i løpet av dagen buler ut som en ballong. Som kvinne kan den oppblåste magen til og med få en til å se gravid ut. Det er ikke morsomt å få spørsmål om nettopp det, når magen bare er full av luft. Oppblåst mage kan også sette fysiske begrensninger, fordi du føler deg uopplagt og tung.

Tegn på oppblåst mage

Hvordan føles det å være oppblåst? For de som sliter med oppblåst mage, er det ingen tvil. Det finnes både synlige symptomer og mer diskrete symptomer. Begge deler kan være til stor sjenanse for den enkelte. Noen av de mest utbredte tegnene er blant annet:

Hvordan får jeg rask hjelp mot oppblåst mage?

Det finnes flere måter å avhjelpe oppblåst mage. Ikke alle råd virker like godt for alle. Vi anbefaler, at du prøver deg frem. Her har vi samlet noen av rådene.
OBS: Det er viktig at du prøver et råd av gangen, for å se hva det er som virker best for deg.

1. Spis mindre melkeprodukter.

Oppblåsthet kan skyldes at du produserer for lite av det enzymet som spalter laktose (laktase). Dette er særlig utbredt hos personer, som er født utenfor Europa. Europeere, inkludert oss nordmenn, har en mye lavere forekomst at laktoseintoleranse enn befolkningsgrupper fra Afrika, Asia og Sør-Amerika.

2. Spis langsomt og tygg maten grundig

Oppblåsthet kan være et tegn på at du spiser for fort, og at du ikke tygger maten ordentlig. Når du spiser fort, er det naturlig at du suger mer luft inn i munnen, som havner i magen. Ved å sette ned tempoet, kan du bidra til redusere luft i magen og oppblåsthet.

3. Reduser inntaket av koffein

Koffein kan ha en forstyrrende virkning på fordøyelsessystemet, og forverre oppblåsthet. Så, hvis du har problemer med magen bør du overveie å la kaffen stå, og drikke vann eller te i stedet.

4. Drikk mindre alkohol

På samme måte som koffein, kan alkoholholdig drikke som øl eller vin, bidra til oppblåsthet. Du kan derfor med god grunn la ølboksen stå i kjøleskapet, og vente med å åpne en vinflaske.

5. Spis fiberrik mat

Fiberrik mat kan hjelpe med å regulere fordøyelsen og redusere oppblåsthet. Fiberrike matvarer er f.eks. grovbrød, havregryn og visse typer bær. Både havregryn og grovbrød er to vanlige matvarer, som er enkelt å innarbeide i ditt daglige kosthold.

6. Mosjoner regelmessig

Regelmessig mosjon kan også hjelpe med å forbedre fordøyelsen og forebygge oppblåsthet. Det er ikke avgjørende hva slags mosjon du velger. Du kan derfor selv velge om du vil løpe, sykle, svømme eller gå en lang tur. Du velger også selv intensiteten, vil du trene for å bli sterkere, eller vil du holde deg i bevegelse. Når vi beveger oss, stimulerer bevegelsen samtidig tarmen vår, noe som bidrar til å redusere oppblåsthet.

7. Reduser matporsjonene

Unngå å spise store måltider, spesielt rett før leggetid. Oppblåsthet kan også være et tegn på at du spiser for mye på kvelden.

Macoform - et populært produkt til fordøyelsen