Salvie

Salvie – kjent som Sage på engelsk og Salvia officinalis på latin – er en urgammel krydderurt, med røtter i middelhavsområdet. En plante med en lang og stolt historie.

Om vinteren blir de sølvgrønne bladene kledd med fin dun, mens sommeren byr på blåfiolette blomster til glede for blomsterelskere og summende bier. Salvie finnes både som ett- og fleråringe krydderurter samt som busker, noe som gjør den til en allsidig plante med mange bruksmuligheter. Sett den i en liten potte på kjøkkenet, klar til å bli strødd over maten, eller dyrk salvie i hagen og nyt de flotte blomstene og velsmakende bladene.

Salvie brukes til alt fra hagepynt til matlaging og kosttilskudd. Den kan bli 50 centimeter høy og er en hardfør plante med en levetid på opp til 5 år.

Salvie – krydderurt og heksekunst

Salvies historie går tilbake til oldtiden. Som så mange andre urter har den vært innhyllet i overtro og mystikk. F.eks. ble kvinnene i gamle Egypt pålagt å spise salvie etter epidemier, fordi man trodde at den økte fruktbarheten. I middelalderen forbandt lærde plantekjennere salvie med udødelighet. ”Den, som drikker salvie, eldes aldri,” var et ordtak. Selv om vi nå vet at det ikke er tilfellet, spilte disse oppfatningene en stor rolle i fortidens samfunn, hvor urter og religion hang uløselig sammen.

Nordmenn stiftet bekjentskap med salvie i middelalderen, da munker fra Sør-Europa begynte på dyrke den i klosterhagene rundt omkring i landet. Her ble salvie brukt til lindring av fysiske plager – til om med i heksekunsten – og den hadde stor betydning i folks hverdag.

Salvie – populært i det italienske kjøkkenet

I dag er salvie en populær krydderurt i det italienske og franske kjøkkenet. Salvie blir ofte tilsatt i fet mat for å gjøre den lettere fordøyelig, og i stek, fordi den tilføyer en deilig ”urtesmak”. Bladene stappes ofte i kjøtt og fjærkre eller drysses over tradisjonelle Italienske retter som, Saltimbocca alla Romana.

Selv om salvie er i familie med velkjente krydder som oregano, rosmarin og timian, har den aldri oppnådd samme popularitet. I Norge er derfor ikke salvie, det første man støter på i butikken, når man skal kjøpe krydderurter til middagsmaten.

Men det er det til gjengjeld, hvis man leter etter gode kosttilskudd.

Salvie i kosttilskudd

Salvie er kjent for å redusere ubehag i forbindelse med overgangsalderen. Den bidrar til en normal svettefunksjon og til bedre velvære, i en periode som mange kvinner opplever utfordrende og vanskelig. Varmen stiger i kroppen og svette pipler frem og etterlater svetteavtrykk på klærne. Hjertet banker og de uforutsigbare og hyppige hetetoktene påvirker nattesøvnen. Det er virkelig ubehagelig! Derfor søker flere kvinner etter naturbaserte måter å redusere ubehaget på. Her kan salvie gi deg en hjelpende hånd.

I kosttilskudd bidrar salvie bl.a. til å:
Hjelpe med å moderere svetting.
Styrker håret, når hårtapet er forbundet med hormonell ubalanse.
Bidrar til større velvære i overgangsalderen.

På grunn av salvies gjennomtrengende smak, er det de færreste som velger å spise en bundt med salvieblader. Kosttilskudd er derfor en bedre løsning. Det er enklere å ta, samtidig med at det sikrer at man tar salvie i en mengde som har den rette effekten.

I kosttilskudd tilføres salvie enten som tørket urt, eller ved å ekstraherer planten gjennom en kontrollert teknologisk prosess. Da fjerner man de inaktive delene, som ikke tas opp i kroppen – som f.eks. cellulose - og øker konsentrasjonen av de gunstige stoffene. På den måter får du i deg kun er det beste fra planten.

De positive effektene man kan fremheve om en ingrediens, som f.eks. salvie, blir regulert via EU-lovgivningen. Når en effekt er veldokumentert, kan den brukes om de produkter som inneholder ingrediensen i tilstrekkelig mengde. En rekke søknader om effekter av planter og plantedeler er i øyeblikket oppført på en venteliste. Inntil videre kan disse påstandene brukes til å forklare forbrukere om den forventede effekten av ingrediensen (produktet).

INTERESSERT?

Salvie finnes i disse Wellvita-produkter