Linfrø og Linfrøolje

Linplanten kalles på latin for Linun usitatissimum, og er en plante som gjennom tiden har hatt mange forskjellige funksjoner.
Linplanten er en spinkel og elegant plante, som kan bli opp til 60 cm høy. Fra midten av august og frem til den første frosten, bærer planten en liten, fin blå/lilla blomst, som er et populært valg i sensommerens og høstens blomsterbuketter.

Linplanten - fra det gamle Egypt til bakverk og kosttilskudd

Lin har vært brukt av mennesker i tusenvis av år. Det sies at planten stammer fra Egypt, hvor man bl.a. har funnet spor av lin i de egyptiske Faraoenes gravkammer. Man kan derfor datere planten 5000 år tilbake i tid. Men da planten også har vært dyrket i Europa, Sær-Amerika og Asia, er det en del tvil om den faktiske opprinnelsen. I dag dyrkes lin spesielt langs Europas vestkyst i Frankrike, Belgia og Nederland.
Lin var en de av første plantefibrene som ble brukt til fremstilling av tekstiler. Selv om mange sikkert har eid en klesplagg fremstillet av lin, er det i dag kun ca. 1 % av verdens tekstilfibre, som kommer fra linplanten. Hovedparten av den linen som dyrkes til tekstilfremstilling, dyrkes i Frankrike.

Det er langt fra kun i blomsterbuketter og tekstiler, hvor lin er hovedingrediensen. Før i tiden brukte man f.eks. plantefibrene i linplanten som fiskeline, og omslag med uttrekk av linplanten ble brukt til å bekjempe byller – dog med et heller tvilsomt resultat.

Linfrø er opp gjennom tiden, blitt tilskrevet en rekke gode egenskaper – f.eks. er det godt for fordøyelsen. Men for å få den gode effekten skal frøene knuses, slik at de ikke passerer hele gjennom fordøyelsessystemet. Det har i tidens løp også vært debatter om hvorvidt den blåsyren, som linfrøene inneholder, er giftige for mennesker. Dette er ikke tilfelle! Dels fordi blåsyre primært forekommer i spirende frø, og dels fordi det ikke er giftig i de mengdene som man normalt inntar. Når linfrø bearbeides i f.eks. bakverk eller kosttilskudd, innebærer det at blåsyren reduseres markant, og en eventuell risiko fjernes.

På kjøkkenet brukes linfrø for eksempel i bakverk og müsli, samt til å lage linfrøolje og linolje. Selv om de to oljene utvinnes av det samme frøet, brukes de til helt forskjellige formål. Linfrøolje brukes som regel i maglaging, mens linolje som regel brukes i maling, for å fremme tørkeprosessen. Om uttrekket av linfrøene blir til linfrøolje eller linolje, avhenger av hvilken prosess som brukes under fremstillingen.

Når uttrekket skal brukes til linfrøolje, presses frøene i et lukket beholder, slik at det ikke tilføres oksygen i presseprosessen. Deretter tappes oljen direkte på flasker. På den måte unngår man at oljen blir harsk. Skal linfrøene i stedet brukes til fremstilling ab linolje, skjer det ved at frøene knuses, deretterfår den grøtete massen lov til å stå og hvile. Etter en viss tid vil frøskallene legge seg på bunn, og oljen vil ligge på toppen. På grunn av oksygenet, som inngår i prosessen, vil oljen bli harsk og få en gulaktig farge.

Linfrø og linfrøolje i kosttilskudd

Hvis linfrø er en fast bestanddel i dine daglige måltider, kan du glede deg over å dra nytte av det lille frøets egenskaper. Men det kan være en utfordring for mange å få den rette mengde linfrø inn i det daglige kostholdet. Da er det godt å vite et du kan få linfrøets gunstige virkning fra et kosttilskudd.

I kosttilskudd inngår linfrø og linfrøolje fordi:
Linfrø bidrar til en normal prostatafunksjon hos modne menn. Når de små frøene brukes i denne sammenheng, er det som ekstrakt av linfrøskall pga. deres høye innhold av såkalte plantelignaner.
Linfrøolje har et høyt innhold av alfalinolensyre, som er en flerumettet omega-3-fettsyre.


De positive effektene man kan fremheve om en ingrediens, som f.eks. linfrø, blir regulert via EU-lovgivningen. Når en effekt er veldokumentert, kan den brukes om de produkter som inneholder ingrediensen i tilstrekkelig mengde. En rekke søknader om effekter av planter og plantedeler er i øyeblikket oppført på en venteliste. Inntil videre kan disse påstandene brukes til å forklare forbrukere om den forventede effekten av ingrediensen (produktet).

INTERESSERT?

Linfrø eller linfrøolje finnes i disse Wellvita-produktene