Gurkemeie

Gurkemeie - eller Curcuma longa - er spesielt kjent for sin intense gule farge. Nettopp gurkemeiens farge er grunnen til at den knudrete rot blir brukt til mange forskjellige formål. Gurkemeie er bl.a. en viktig bestanddel i blandingskrydderet karry, og opptrer i en lang rekke asiatiske retter. Den fungerer også som fargestoff i mange forskjellige typer mat.

Gurkemeie-planten Curcuma longa, tilhører samme familie som ingefærplanten Zingiberaceae, og har sin opprinnelse i India. Planten er mellom 50 ca og 1 m høy, med store, grønne blader som omkranser en hvis og lilla blomst. Planten trives best i et varmt klima, med mye regn. Den dag i dag står India fortsatt for størstedelen av verdens eksport av gurkemeie. Kvaliteten av den indiske gurkemeien, sies å være den beste i verden. Inderne er da også flittige brukere av gurkemeie, og de står selv for 80 % av verdens samlede forbruk av det fargerike krydderet.

Gurkemeie - ”Indisk safran” og religiøse klesfarge

Gurkemeie gjorde sitt inntog i Europa da den berømte italienske handels- og oppdagelsesreisende, Marco Polo, tok med seg krydderet hjem fra en reise til Kina i år 1280. Opp gjennom middelalderen, ble gurkemeie brukt som et mer prisvennlig alternativ til det eksklusive krydderet safran. Til tross for at de to krydderne kun har den fine gule fargen til felles, har gurkemeie fått kallenavnet ”Indisk safran”.

Safran er ikke det eneste krydderet som gurkemeie har visse likhetstrekk med. De knudrete røttenes utseende og tekstur, kan også lett lede tankene mot ingefær. Selv om likhetstrekkene med ingefær er mange, skiller de seg markant i smak. Ingefær har en sterk smak, mens gurkemeie har en mild og lett bitter smak. Den brukes ofte sammen med andre, mer smaksrike krydder i matlagingen.

I det sydlige Asia spiller gurkemeie ikke bare en viktig rolle på middagsbordet. Den har også en betydning i religiøse og kulturelle sammenhenger. I den hinduistiske tro forbindes gurkemeie med fertilitet og velstand hos nygifte par, og det er derfor ikke uvanlig at brud og brudgom smøres inn i en mikstur av vann og gurkemeie før vielsen. For buddhister representerer gurkemeie renhet. Det gule krydderet er derfor en viktig del av en rekke religiøse ritualer. Kanskje viktigst av alt, gurkemeie brukes til å farge de orange kjortlene, som kjennetegner de buddhistiske munkene.

Gurkemeie i kosttilskudd

I tillegg til sin store popularitet til matlaging og diverse ritualer, er gurkemeie også en mye brukt ingrediens i kosttilskudd.

Gurkemeie brukes for sin evne til å:
Lindre ømhet i muskler og ledd
Bidra til å bevare leddenes smidighet
Bidra til beskyttelse av leddene
Bidra til leddkomfort

Du kan få nytte av gurkemeiens gunstige effekter ved å innta en vis mengde av den gule roten, som en del av din daglige kost. Men foretrekker du at maten din har andre farger enn gurkemeiens intense gulfarge, kan du også få de gustige effektene via kosttilskudd.

Når du tar gurkemeie som kosttilskudd, er innholdsstoffene konsentrert, fordi de er blitt ekstrahert gjennom en kontrollert teknologisk prosess. Du kan derfor enkelt få glede av gurkemeiens gunstige stoffer.

De positive effektene man kan fremheve om en ingrediens, som f.eks. gurkemeie, blir regulert via EU-lovgivningen. Når en effekt er veldokumentert, kan den brukes om de produkter som inneholder ingrediensen i tilstrekkelig mengde. En rekke søknader om effekter av planter og plantedeler er i øyeblikket oppført på en venteliste. Inntil videre kan disse påstandene brukes til å forklare forbrukere om den forventede effekten av ingrediensen (produktet).

INTERESSERT?

Gurkemeie finnes i dette Wellvita-produktet