Fennikelfrø

Fennikelfrø kommer fra bladfennikel. Planten er kjent som Foeniculum Vulgare på latin, et navn som kan tilskrives Philip Miller, som publiserte det i den åttende utgaven av Gardeners Dictionary i 1768. Bruken av fennikel mener man imidlertid at går helt tilbake til antikkens Kina, hvor frøene ble brukt mot slangebitt. Fortsatt er de en ingrediens i tradisjonelle naturmidler. Men hvordan har fennikelfrøenes formål endret seg gjennom tiden, og hva sier vitenskapen om frøenes effekt i dag?

Hva kan vi bruke fennikelfrø til?

Fennikel har sin opprinnelse i middelhavsområdet. Den er en del av Apiaceae-familien - skjermplantefamilien -(samme som gulerøtter og persille) og deler stamtre med spisskummen, dill og anis. Fennikel smaker også litt som anis. Selve frøene er et populært krydder til matretter og er en av de fem ingrediensene i det kinesiske krydderet fivespices. Fennikelfrø kan også tilføre en beroligende duft, og fennikelolje brukes bl.a. til aromaterapi og massasje. Denne evnen til å berolige er ikke noe nytt, faktisk ble det brukt allerede i Middelalderens Europa – men av helt andre grunner.  

Et magisk vern mot ondskap

Middelalderens Europa var preget av overtro og frykt. Sykdommer og fattigdom herjet, og mange gikk rundt med en følelse av at djevelen var i nærheten, klar til å kaste ulykke over mennesker og hjem. Folk lette etter et vern mot all den ondskapen de så overalt rundt seg, og svaret fant de i fennikelplanten. Ved å henge opp planten utenfor døren sin, mente man at ondskapen ble drevet på flukt. Selv om denne praksisen forsvant med tiden, har fennikel og fennikelfrø fortsatt en viktig rolle for mange mennesker. Men i dag handler det om de gunstige helsebringende egenskapene. 

Er fennikelfrø sunt?

Fennikel er en plante med få kalorier, som inneholder både næringsstoffer og antioksidanter. Frøene er rike på jern, magnesium, kalk, vitamin C og kalium. Selve planten kan inngå som en del av en variert kost. Som flere andre krydderurter inneholder fennikelfrø stoffet estragol, som man ikke skal ha for mye av. I kosttilskudd er mengden imidlertid ikke så stor at vi trenger å bekymre oss. Fennikelfrø og fennikel er derfor overordnet sett sunt i moderate mengder. Men vi kan ikke bare spise fennikel, vi trenger å spise mange forskjellige grønnsaker, slik at kroppen vår får et bredt utvalg av næringsstoffer.

Fra plantekunnskap til moderne kosttilskudd

Fennikelfrø har en lang historie som plantemiddel i forskjellige kulturer. I oldtidens sivilisasjoner brukte både grekere, romere, kinesere og egyptere fennikelfrø som en naturlig lindring mot fordøyelsesproblemer, som luft i magen og oppblåst mage. Senere ble fennikelfrø også brukt for å hjelpe med å regulere vannlating. Det er nok ikke er alle av fennikelfrøenes effekter det er vitenskapelig belegg for, men i dag vet vi at frøene faktisk kan bidra til en normal vannlating og støtter utskillelsen av urin. Derfor ser vi fennikelfrø i stigende grad på ingredienslisten i moderne kosttilskudd til modne menn, som opplever forandret vannlating. 

Fennikelfrø i kosttilskudd

I kosttilskudd utnyttes fennikelfrøenes naturlige egenskaper, som deres effekt:

  • Bidra til en normal vannlating og utskillelse av urin.  
  • Støtte nyrenes evne til å utskille væske og dermed også avfallsstoffer. 

De positive virkningene vi kan fremheve om en ingrediens, som f.eks. fennikel, blir regulert av EU-lovgivningen. Når en effekt er veldokumentert, kan den brukes om produkter, hvis produktet inneholder ingrediensen i de mengder som er dokumentert. Effekten blir da oppført på en liste over godkjente påstander. En rekke søknader om effekt av planter og plantedeler er i øyeblikket oppført på en venteliste, men har fått myndighetenes tillatelse til å brukes for å forklare forbrukere om den forventede effekten av ingrediensen/ingrediensene i produkter. 

Interessert?

Fennikelfrø finner du i disse Wellvita-produktene