Artisjokk

Artisjokkplanten - Cynara scolymus – er beslektet med tistelen og har sin opprinnelse ved Middelhavet, hvor man bl.a. mener at den ble dyrket av oldtidens romere. I dag er Italia og Spania blant verdens største eksportører av den vitaminrike grønnsaken. Artisjokkplanten vokser også i Norge, men da hovedsaklig som en ettårig plante, siden den ikke liker det kalde vinterklimaet vårt spesielt godt.

I det 19. århundre brakte spanske immigranter artisjokken med seg til California, som i virkelig tok grønnsaken til seg. Faktisk har byen Monterey i California vært vert for en årlig artisjokk-festival gjennom mer enn 60 år. Her blir artisjokken hyllet med bl.a. musikk og matlagingshow - og selvfølgelig konkurranser i hvem som kan spise mest artisjokk.

Artisjokk – middelhavsdelikatesse og fargerik prydplante

Artisjokk brukes spesielt i matlaging, hvor det er den innerste delen av plantens blomsterknopp (artisjokkhjertet), som brukes. Gjennom århundrer har den vært ansett for å være litt av en delikatesse. Artisjokkplanten er ca. 1 meter høy, med takkede grønne blader. En produktiv plante kan levere opp til 20 artisjokk-knopper i året. Hvis artisjokkene skal brukes til mat, høstes de rett før de går i blomst - for når de blomstrer, endres både smak og tekstur seg slik at de ikke kan spises. Det er faktisk ikke alle artisjokker som dyrkes med formål å skulle brukes i mat. Artisjokk brukes også til te og kosttilskudd og som krydder i den italienske velkomstdrinken Cynar. I tillegg brukes artisjokkplanten også som prydplante, fordi den har en stor og vakker lilla blomst.

Artisjokkplantens navn, Cynara scolymus, sies å kunne spores tilbake til den greske mytologien. Her skulle de greske guders konge, Zeus, ha forelsket seg i den vakre piken Cynara, som han forvandlet til gudinne og tok henne med til fjellet Olympen, som var hjemstedet til en rekke av de greske gudene. Desverre fant ikke Cynara seg til rette på Olympen, og i smug begynte hun å besøke familien sin. Da Zeus fant ut det, ble han rasende og kastet Cynara ut fra Olympen og forvandlet henne til en artisjokk. Derav skal navnet Cynara scolymus ha oppstått.

Artisjokk i kosttilskudd

Du kan i prinsippet spise artisjokk som en del av kosten din hver dag, og dermed få i deg de samme innholdsstoffene du får via et kosttilskudd med artisjokk. Men for mange kan det bli en smule upraktisk å gjøre artisjokken til en fast ingrediens i alle ukens måltider.

Når artisjokk inngår som en ingrediens i et kosttilskudd, ekstraheres planten gjennom en kontrollert teknologisk prosess, deretter tørkes uttrekket. Når ekstraksjonen og tørking er gjennomført, økes konsentrasjonen av gunstigfe stoffene. Resultatet er en kompakt tablett med alle de gode innholdsstoffene fra planten.

Slik kan Artisjokk hjelpe

I kosttilskudd brukes artisjokk for sin evne til å:

  • Avhjelpe følelsen av oppblåsthet
  • Hjelpe med å støtte fordøyelsen
  • Bidra til en normal tarmfunksjon
  • Bidra til tarmkomfort
  • Bidra til en normal funksjon i tarmkanalen
  • Bidra til å bevare en sunn leverfunksjon
  • Støtte levers avgiftende funksjon
  • Fremme produksjonen av fordøyelsessafter
  • Fremme vekttap
  • Bidra til et normalt nivå av fettstoffer i blodet (kolesterol og triglyserid) (5 gram artisjokk)

EU-lovgivning

De positive effektene man kan fremheve om en ingrediens, som f.eks. artisjokk, blir regulert via EU-lovgivningen. Når en effekt er veldokumentert, kan den brukes om de produkter som inneholder ingrediensen i tilstrekkelig mengde. En rekke søknader om effekter av planter og plantedeler er i øyeblikket oppført på en venteliste. Inntil videre kan disse påstandene brukes til å forklare forbrukere om den forventede effekten av ingrediensen (produktet).

Interessert?

Artisjokk finnes i disse Wellvita-produktene