Hva gjør kollagen?

Hvis du vet litt om hva som foregår innen hudpleie, har du garantert hørt om kollagen – eller collagen som det heter på engelsk. I løpet av de siste årene har kollagenpulver blitt et populært alternativ til kremer mot rynker. Det er enkelt å ta og kan drysses rett i morgenkaffen, i et glass vann eller over frokosten, som en del av hverdagsrutinen din. Men hva er kollagen laget av, og hva er kollagen godt for? Få svar på disse spørsmålene her.

Hva er kollagen?

Kollagen er et protein, som produseres naturlig i kroppen. Det finnes 28 forskjellige typer kollagen i kroppen, men det er kollagentypene I, II og III, som står for det meste. Type I finnes i hud, sener og bindevev og spiller en viktig rolle for hudens utseende. Type II er en hovedkomponent i brusk og ledd. Type III finnes i bindevev, organer, muskler og blodårer. Cirka en tredjedel av kroppens protein, er kollagen.  

Det er spesielt kollagen type I, som hjelper oss med å holde rynker og appelsinhud på avstand. Derfor snakker vi ofte om kollagen som hudens viktigste byggestein. Den forsvarer oss mot slapp og rynket hud. Når kollagenproduksjonen vår er på topp, er huden fast og spenstig.

Kollagen hjelper mot rynker og appelsinhud, den bidrar til og med til dannelsen av brusk f.eks. i leddene. Selv om kroppen naturlig produserer kollagen, faller egenproduksjonen fra rundt 30-årsalderen, noe som gjør at huden etter hvert blir mindre elastisk.  

Så når folk spør - hva er kollagen - er svaret rett og slett: Det er hudens beste venn.  

Kollagen til huden

Kroppen produserer nok kollagen når vi er unge, men ikke like mye når vi blir eldre. Kvinner opplever spesielt en reduksjon i kollagenproduksjonen under- og etter overgangsalderen. Derfor velger et stigende antall voksne å ta kollagen som kosttilskudd, for å pleie huden innenfra og for å redusere rynker og appelsinhud.

Det høres kanskje ut som en ønsketenkning, men det er mange studier som støtter dette - blant annet fra VERISOL®, Wellvitas kollagenprodusent. I en blindstudie ( ingen av deltakerne vet hva de får), med 100 kvinner i alderen 45-65 år, fikk 50 kvinner kollagenpulver mens resten av gruppen fikk et ”narrepulver”, over en periode på 8 uker. De som fikk kollagen, hadde merkbart færre rynker etter 4 uker, spesielt rundt øynene. I en annen studie de gjorde, steg elastisiteten hos testpersonene med opptil 15%, etter kun 4 uker. 

Kan man få kollagen fra maten?

Proteinet kollagen inneholder to spesielle aminosyrer: hydroksyprolin og hydroksylysin. De kan kroppen vår selv fremstille, ut fra de vanlig aminosyrene prolin og lysin - men det krever at det er vitamin C til stede. Vitamin C er derfor et nødvendig vitamin, for at de to spesielle aminosyrene til kollagen kan dannes. 

Når vi tar hydrolysert kollagen, får vi de to nødvendige aminosyrene i ferdig fremstilt form, fordi de inngår i kollagenet. Vi er derfor ikke avhengig av ekstra vitamin C fra kosten for at fremstille kollagen. 

Det er ganske få vanlige matvarer som inneholder kollagen i en form, som kroppen kan utnytte. Den beste matvaren er langtidskokte kraftbein av okse eller svin, som kan inneholde delvis nedbrutt kollagen, som kan tas opp i kroppen vår.

Derfor er det blitt veldig populært å ta kollagen som kosttilskudd. Det er enkelt og krever ingen kokkekunster.  

Hva er kollagenpulver laget av?

Kollagen blir utvunnet fra animalske produkter, fordi strukturen på kollagen fra dyr ligner det menneskelige kollagenet. Derfor er det viktig å være oppmerksom på at det ikke er vegetarisk.

Mens noen produsenter av kollagenpulver utvinner proteinet fra skinn og ben fra fisk, utvinnes det normalt av knokler fra storfe. Wellvitas kollagen produkt - Collagen Skin Improver - er fremstilt av kollagenhydrolysat fra storfe. Av den grunn kan noen bekymre seg for hvordan kollagenpulveret smaker. Det er det ingen grunn til! Kollagenpulver fra Wellvita er smaksnøytralt.  

Hydrolysert kollagen

Mange lurer nok på hva hydrolysert kollagen egentlig er. Ordet kommer av ’hydrolyse’, som betyr å dele et stort molekyl – i dette tilfelle kollagen – i mindre deler, ved hjelp av litt vann (hydro = vann og lyse = å skille). De mindre molekylene, kalt peptider, kan nemlig tas opp i fordøyelsen vår, i motsetning til det intakte kollagenet, som er vanskeligere å fordøye. Derfor brukes hydrolyse for å bryte kollagenet ned i mindre deler, slik at det kan tas opp i kroppen.

Kollagenpulver eller tabletter

Hvis du har brukt hudpleieprodukter, vet du sikkert hvor irriterende det kan være å påføre kremer hele tiden. Ikke nok med at det kan være tidkrevende, så virker det kun på det området hvor kremen påføres. Kollagen som kosttilskudd virker annerledes. Det virker innefra på huden over hele kroppen. Du kan velge å ta en tablett, eller å bruke et smaksnøytralt kollagenpulver. Alt det krever, er at du husker å ta kollagentilskuddet hver dag.

Kollagenpulver har den fordelen at du kan gjøre det til en del av morgenrutinen din, f.eks. ved å drysse pulveret i kaffekoppen eller i et glass vann, som du drikker før du flyr ut døra. Lett og enkelt. 

Hvor raskt virker kollagen?

Nå som du vet mer om kollagen, er du sikkert nysgjerrig på å finne ut hvor raskt det virker. Som så mange andre kosttilskudd, er kollagen noe som virker over tid. Du kommer derfor ikke til å se en merkbar forskjell etter et par dager med kollagenpulveret i morgenkaffen. I gjennomsnitt tar det 8-12 uker, før du begynner å se en forskjell. Derfor er det viktig, at du tar din daglige dose kollagenpulver over en lengere periode, hvis du ønsker å forbedre hudens elastisitet og struktur, redusere rynker og appelsinhud. 

Mathilde Legaard

”Strukturen i huden min er blitt synlig bedre”

Når tiden er knapp, står ikke hudpleie så høyt på prioriteringslisten. Det kan Mathilde Legaard bekrefte. Hun er enslig mor til to gutter, og for henne er det avgjørende at den daglige hudpleierutinen er både enkel og effektiv. Nettopp disse kvalitetene har Mathilde funnet i Collagen Skin Improver. Mathilde har merket effekten en liten stund, men nå har også venninnene hennes begynt å kommentere at de ser en endring i huden hennes.

Collagen Skin Improver

Plei huden din innenfra

Collagen Skin Improver inneholder VERISOL®kollagen, som forbedrer hudens elastisitet og struktur, reduserer rynker og reduserer appelsinhud/cellulitter. Det er et smaksnøytralt pulver, som leveres i porsjonsposer à 2,5 gram. Ta en pose pr dag, for å få full effekt. 

Enkeltkjøp
kr 509,-
Abonnement 30 porsjonsposer/hver måned Spar kr 110,- pr. levering
Fornøydgaranti
kr 199,-
Første levering - spar 50% kr 199,-
Totalt inkl. frakt kr 238,-

Etter 1. levering vil du motta 1 mnd. forbruk hver 1. mnd. for kun kr 438,- inkl. frakt (kr 438,- pr. mnd.). Avslutt abonnementet når du vil, men senest 2 uker før neste levering. Se faktura for dato. 14 dagers angrett, ved uåpnet pakke.
På lager
Bestill før kl. 14.00, så sender vi samme dag.
×
×

Wellvitas Tilfredshedsgaranti

Hos Wellvita er tilfredse kunder noget, vi kæmper for hver dag, og på dette produkt tilbyder vi tilfredshedsgaranti. Har du ikke opnået den ønskede virkning efter 3 måneders brug, så giver vi dig 75,- kr i rabat, som du frit kan bruge på et af vores andre kosttilskud.

Ønsker du at benytte garantien eller høre mere, så kontakt vores kundeservice på tlf. 82 30 30 40.

Åbningstider: Man - fre: 8.00 - 16.00