Kollagen

Ordet ’kollagen’ kommer av det greske ordet ’kolla’, som betyr lim og endelsen 'gen' som betyr danner – altså det som danner lim.

Det gir god mening, da kollagen nettopp har en samlende effekt på vevet vårt.

Kollagen består av tre tett sammenflettede proteinstrenger og kan være mer eller mindre mineralisert, avhengig av hvor i kroppen kollagenet er. Karakteristisk for kollagen er et forholdsvis høyt innhold av en spesiell aminosyre – hydroksyprolin.

Kollagen er et av de viktigste proteinene i kroppen og utgjør ikke mindre enn 30 % av kroppens totale protein antall. Det finnes 28 forskjellige typer kollagen i kroppen, men det er hovedsakelig kollagentypene I, II og III, som står for størsteparten av kroppens totale kollagen mengde.

Men hva er forskjellen på de ulike kollagentypene?

Kollagen type I

- Finnes fortrinnsvis i hud, sener og bindevev

I løpet av de senere årene er kollagen, i stignde grad, blitt koblet sammen med det å bevare en ungdommelig og elastisk hud. Når det er snakk om kollagen i forbindelse med skjønnhetspleie, vil det være kollagen type I det refereres til.

Kollagen type I finnes spesielt i huden, men det finnes også i bl.a. blodkar, sener og andre typer bindevev. På samme måte som andre typer kollagen, så dannes kollagen type I, naturlig i kroppen. Fra 30-års-alderen begynner imidlertid egenproduksjonen av kollagen å avta. Det kan medføre at huden blir mindre elastisk og rynker oppstår i huden. Samtidig kan den avtagende kollagen-produksjon medføre økt 'appelsinhud/cellulitter'.

Størstedelen av hudens kollagen er i dermis – på norsk kalt lærhuden. Lærhuden ligger under overhuden og kan derfor være vanskelig å nå med vanlige produkter til skjønnhetspleie, som ofte smøres utenpå huden. Det kan derfor være en fordel å innta kollagen, fremfor å smøre det på huden.

Kollagen type II

- Finnes fortrinnsvis i brusk

Kollagen type II er den kollagenet som finnes mest av i kroppens brusk. Her bidrar det til å gi brusken struktur, smidighet og styrke. Brusk er bl.a. i ørene, nesen, ribbena og i leddene våre. Etter hvert som vi blir eldre, slites brusken. Spesielt leddene er utsatt, fordi vi bruker dem hver eneste dag. Samtidig avtar egenproduksjonen av kollagen.

Kollagen type III

- Finnes fortrinnsvis i bindevev, organer, muskler og blodårer

Kollagen type III finner vi mange av de samme stedene som kollagen type I, i tillegg til i organer, muskler og blodårer.

Kollagen i kosttilskudd

Kollagen i kosttilskudd kan være enten udenaturert, dvs. i den opprinnelige form som tre-strengs protein, eller i form av hydrolysert kollagen, hvor strukturen er brutt ned – også kjent som gelatin. Når kollagen inngår i kosttilskudd, utvinnes det fra animalske kilder, hvorpå uttrekket gjennomgår en teknologisk kontrollert prosess. Strukturen av kollagen fra dyr, ligner det menneskelige kollagenet.

Hydrolysert kollagen i kosttilskudd er brutt ned til kortere kjeder av aminosyrer (peptider) - ved hjelp av enten syre, base eller enzymer og blir dermed tilgjengelig for kroppen. Ifølge Wikipedia kan hydrolysert kollagen påvirke huden og til og med stimulere kroppens egen produksjon av kollagen. Selv om det finns kollagen i forskjellige typer av matvarer, er det kun en beskjeden mengde som tas opp i kroppen. Kollagen fra matvarer er nemlig ofte ufordøyelig, derfor kan ikke kroppen nyttigjøre deg det. Dog er det unntak i form av langtidskokt suppe, kokt på kjøttbein (bone broth) eller matvarer med gelatin, f.eks. vingummi, fromasjer og pudding.

Når hydrolysert kollagen brukes i kosttilskudd, er det bl.a. for sin evne til å:

  • Redusere rynker
  • Minske appelsinhud/cellulitter
  • Øke hudens elastisitet
  • Forbedre hudens struktur

Udenatureret kollagen type II tilsettes vanligvis i kosttilskudd, hvor de aktive ingrediensene støtter brusk og ledd.

Når udenaturert kollagen type II tas som kosttilskudd, passerer det mer eller mindre uforandret gjennom den første delen av fordøyelseskanalen og når frem til bestemte områder i tynntarmen – som kalles Peyer’s patches og er en del av immunforsvaret. Her blir det ”gjenkjent” som noe naturlig hjemmehørende i kroppen, som immunsystemet ikke skal reagere på.

INTERESSERT?

Kollagen finnes i disse Wellvita-produktene