Rødkløver

Rødkløveren er en flerårig urt med mange egenskaper. Den vokser på eng, i grøftekanter, langs kysten og er et velkjent syn i norsk natur. I mai måned springer rødkløverens fiolette blomster ut og forvandler jorder og kanter til et teppe av sommerlig farge. Du har sikkert sett den når du er ute og går tur. De fargerike blomstene - kløverbladene - insektenes summende aktivitet... Rødkløveren er over alt i Norge, helt opp til tregrensen.

Rødkløver har den en viktig historie som kulturplante, både fordi den er en nyttig fôrplante og fordi den har evnen til å tilføre jordsmonnet nitrogen, noe som har blitt benyttet i vekselbruk. Den er ikke viktig bare i landbruket, også i insekternes verden er den en ettertraktet plante som forsyner ville bier, honningbier og sommerfugler med nektar og pollen.

En rødkløver kan med andre ord bidra med litt av hvert: Den fortrenger ugress, gir næring til dyr og insekter og er sågar en vesentlig ingrediens i kosttilskudd til kvinner i overgangsalderen.

Rødkløver – en verdsatt fòrplante

Rødkløveren har sine røtter i Vest Asia, det nordvestlige Afrika og Europa. Den er en av verdens eldste planter. Likevel har den ikke etterlatt seg mange spor opp gjennom historien. Noe som i høyere grad er dominert av den irske shamrock – kløveren, som symboliserer Irlands skytshelgen St. Patrick. Noen mener dette er en hvitkløver, andre peker på at det er gjøkesyre. Identitet er faktisk et mysterium.

Selv om rødkløveren også har trekoblede blader, har den aldri fått en plass i folketroen. Til gjengjeld er den en verdsatt fòrplante i norsk landbruk, hvor den er funnet i storfe tilbake til 1700-tallet.

I nyere tid har rødkløveren dessuten utmerket seg som en populær bestøvningsblomst, for insekter som ville bier og sommerfugler. De trenger hverandre: Insektene skal ha nektar og pollen, rødkløveren skal bestøves slik at den kan danne frø.

I Norge ble rødkløver kjent på 1700-tallet

Rødkløver (Trifolium pratense) er en flerårig plante i kløverslekta som er vanlig i hele Norge, helt opp til tregrensa. Den er mye brukt som fôrplante og benyttes av bønder som driver vekselbruk.

De trekoplete bladene, ofte med et lyst halvmåneformet merke, og den røde, runde blomsterstanden, er lett å kjenne igjen. Rødkløveren vokser vilt og finnes i flere variasjoner. En sjelden gang kan man finne «firkløver», ikke fordi den er veldig uvanlig, men heller fordi man ikke leter så nøye. Det som virkelig er mer sjelden, men like fullt mulig, er at man finner hvit rødkløver.

Rødkløverblomster er søte og smakfulle. De kan plukkes som snacks når du går i naturen. Nektaren til både hvit- og rødkløver har vært ettertraktet blant barn. Mest populær var rødkløver, siden den hadde størst blomsterhode som de kunne plukke og spise. Både blomst og blader er spiselige og kan brukes i salater eller på andre måter, for eksempel i te eller i vinlegging.

Rødkløver i kosttilskudd

Rødkløver har vist seg å ha en gustig innvirkning på en lang rekke ubehag for kvinner i overgangsalderen, f. eks. hetetokter, svettetokter, rastløshet og irritabilitet. 

I kosttilskudd kan rødkløver derfor spesielt bidra til å:

Redusere hete- og svettetokter

Motvirke irritabilitet og tretthet

Fremfor å koke rødkløver, slik som middelalderens kvinner ofte gjorde med urter, bruker man i dag ekstrakter fra rødkløver i kosttilskudd. Man utvinner de ønskede stoffene igjennom en ekstraksjon av hele planten, med vann og alkohol. Det konsentrerte innholdet blandes deretter med andre ingredienser, som f.eks. i Wellvitas Menoflora-produkt. På den måten får man det beste ut av rødkløveren.

De positive effektene man kan fremheve om en ingrediens, som f.eks. rødkløver, blir regulert via EU-lovgivningen. Når en effekt er veldokumentert, kan den brukes om de produkter som inneholder ingrediensen i tilstrekkelig mengde. En rekke søknader om effekter av planter og plantedeler er i øyeblikket oppført på en venteliste. Inntil videre kan disse påstandene brukes til å forklare forbrukere om den forventede effekten av ingrediensen (produktet).

INTERESSERT?

Rødkløver finnes i disse Wellvita-produkter