Nype

Befinner du deg ved kysten, i kratt, langs veikanter eller i helt vanlig hage, har du nok ofte støtt på nyperoser.

Det finns hele 10 forskjellige arter av nyperoser i Norge. Her vil vi primært fokusere på den nyperosen, som kalles Rosa canina (latin) eller hunderosen.

Nypenrosen

Nyperosen Rosa canina, vokser naturlig i Norge, og er i flere områder den dominerende rosenarten. Den er dessuten utbredt i den øvrige delen av Europa, såvel som i Asia og Nord-Afrika. Nyperosen vokser som en tornebusk, og den fyller godt i landskapet. En vanlig nypebusk blir 3-4 meter høy, men hvis den står i nærheten av andre buske og trær, kan den skyte 10 og 12 meter opp i luften.

Nypebusken prydes i juni og juli av vakre blomster i hvite og lyserøde nyanser. Nyperosens frukt, nypen, er avlange og ca. 2 cm i lengde. De har en glatt, rød overflate, og hver frukt inneholder mange frø. De fargerike fruktene, er spiseklare fra midten av oktober til slutten av november.

Nype – naturens gave til dyrene

Nypenes modningstid - oktober til november - må sies å være naturens gave til både fugler og andre dyr, som nyter godt av den C-vitaminrike frukten.

Det skjer nemlig på et tidspunkt, hvor andre næringsmuligheter er begrenset. Rosa canina, er heldigvis en hardfør vekst, og den tar derfor ikke skade når frukten spises av fugler og krøtter. Nyperosen er dessuten veldig motstandsdyktig i forhold til vær og vind. Den kan vokse i både middels tørr leirjord og i kalkrik sandjord.

Religiøst symbol og snaps krydder

Nypearten Rosa canina, kalles også steinnype i Norge og på engelsk dog-rose. Navnet kan muligvis tilskrives en nedlatende holdning til rosen, som tidligere ble oppfattet som verdiløs i sammenligning med andre roser, som det var brukt tid og krefter på å dyrke frem.

I gamle dager trodde man dessuten at plantens rot, kunne kurere de sykdommene, som fulgte med, hvis man skulle være så uheldig å bli bitt av en hund med hundegalskap. I Tyskland, for mange år tilbake, ble nyperosen satt i forbindelse med djevlen. I kristendommen er den et symbol på renhet, kjærlighet og ekteskap.

På kjøkkenet brukes nypene spesielt i supper og syltetøy, men kan også brukes til å gi smak til f.eks. snaps. Frukten er spesielt rik på vitamin C.

Nype i kosttilskudd

Du dra nytte av nypens gustige virkning, hvis du spiser den i de riktige mengder og som en del av ditt daglige kosthold. Det er nok flere praktiske fordeler i å innta de gunstige innholdsstoffene fra et kosttilskudd.

Når nype skal inngå som ingrediens i kosttilskudd, ekstraheres innholdsstoffene gjennom en kontrollert teknologisk prosess, deretter tørkes uttrekket. Når ekstraksjonen og tørkingen er gjennomført, økes konsentrasjonen av de gunstife stoffene. Resultatet er en kompakt tablett med alle de gode innholdsstoffene.

Nype brukes i kosttilskudd for sin evne til å:
  • Bidra til leddenes bevegelighet
  • Hjelpe til å bevare sunne og smidige ledd
  • Bidra til leddenes utholdenhet og styrke.
INTERESSERT?

Nype finnes i disse Wellvita-produktene