Ginseng

Det finnes planter som gir maten et ekstra smaks-kick – og så er det ginseng. Den leverer også nytelse, bare på en annen måte. Siden gleden ved ginseng ble avslørt for mer enn 5000 år siden, har menn brukt planten til å opprettholde et godt sexliv. I dag vet vi at dette ryktet holder stikk. Ginseng kan nemlig øke lysten, fremme og forbedre ereksjon og gi mer energi. Den kan til og med hjelpe på vår mentale yteevne.   

Ginseng er en av de eldste plantene i urtekjennerens verktøykasse. Virkning fra ginseng ble oppdaget i oldtidens Kina, da den mytiske keiseren Shen-Nung, satte tennene i roten for første gang. Etter å ha merket effekten fra planten på egen kropp, anbefalte han ginseng til hele riket sitt, og populariteten begynte raskt å vokse. Men det gikk lang tid før ginseng dukket opp hos oss i Europa.

En gave til den franske kongen

Det europeiske møte med ginseng var en stille affære – i hvert fall til å begynne med. Planten ble angivelig ført til Europa av mellomøstlige handelsfolk, i tidlig middelalder. Det var dessverre ikke mange salg. Men det endret seg, da Frankrikes kong Louis XVI fikk forært ginseng av en delegasjon fra King Siam på 1600-tallet. Hoffet ble raskt klar over at ginseng kunne noe ganske spesielt for menn på soverommet. Det ble hvisket i krokene… Kongen virket mer energisk, og snart spredte bruken av ginseng seg til adelsmenn over hele kontinentet.

Ny verden – ny ginseng

Til å begynne med var ginseng en luksusvare, man måtte reise til Asia for å få fatt i. Da Nord-Amerika begynte å dyrke sin egen ginseng, startet de faktisk med å selge til Kina. Selv om keiserriket hadde sin egen populære ginseng, var planten blitt overhøstet gjennom mange år, og man fryktet at man ikke hadde nok til etterspørselen. Derfor satte et stort amerikansk handelsskip seil mot det kinesiske Qing-dynastiet i 1784, med 35 tonn ginseng i lastrommet. Den Nord-Amerikanske ginseng het Panax quinquefolius, og den selges fortsatt den dag i dag. Men den asiatiske ginsengen er og forblir den mest populære.

Hva gjør ginseng?

Noe av det som gjør ginseng så spesiell, er plantens brede virkning. Den er god for dem som opplever en manglende sexlyst. Den kan hjelpe med å opprettholde kjærlighetslivet og samtidig bidra til vitalitet – fellesnevneren er ENERGI. Ginseng er med på å holde oss aktive, ikke bare på soverommet, men også i hjernen. Takket være den moderne, teknologiske utviklingen, er vi blitt bedre til å utnytte plantens virkestoffer og utvikle enklere måter for å innta den. Så det er ingen grunn til å lage illeluktende urtete, eller gnage på en seig rot til kveldsmat. Du kan enkelt ta et kosttilskudd med ginseng i stedet.

Ginseng i kosttilskudd

I dag er ginseng en populær ingrediens i kosttilskudd, ikke bare til sexlivet, men også til hukommelsen. I Wellvita bruker vi Panax ginseng - også kjent som koreansk ginseng. Den samme typen som keiser Shen-Nung i sin tid oppdaget i oldtidens Kina. 

Selv om ginseng i prinsippet kan spises som en matvare, er det de færreste som bruker nok av den i maten. Derfor er kosttilskudd ofte en veldig god løsning. På den måten kan du sikrer at du får i deg den riktige mengden. Når ginseng brukes i kosttilskudd, utvinner man de ønskede stoffene gjennom en ekstraksjon av hele planten, med vann. Det konsentrerte innholdet blandes deretter med andre ingredienser – resultatet er en kompakt tablett, som er enkel å ta hver dag. 

Slik kan Ginseng hjelpe deg

I kosttilskudd kan Panax ginseng bl.a. : 

  • Bidra til optimal utholdenhet, energi og vitalitet. 
  • Fremme og forbedre ereksjon og opprettholde gode seksuelle relasjoner.  
  • Fremme oppmerksomhet og opprettholde kognitive evner som hukommelse og reaksjonsevne. 

EU-lovgivning

De positive effektene man kan fremheve om en ingrediens, som f.eks. ginseng, blir regulert via EU-lovgivningen. Når en effekt er veldokumentert, kan den brukes om de produkter som inneholder ingrediensen i tilstrekkelig mengde. En rekke søknader om effekter av planter og plantedeler er i øyeblikket oppført på en venteliste. Inntil videre kan disse påstandene brukes til å forklare forbrukere om den forventede effekten av ingrediensen (produktet).

Interessert?

Ginseng finner du i disse Wellvita-produktene