Boswellia

Boswellia serrata er også kjent under navnet ”indisk røkelsestre” og har derfor, ikke overraskende, sin opprinnelse i India. Treet vokser også i tørre fjellområder i Nord-Afrika og i Midtøsten. Treet blomstrer fra januar til mars, med hvite og lyserøde blomster. Det produserer også små trekantede nøtter. Det kan bli opp til 15 meter høyt, med en trekrone på opp til 10 meter i bredde.

Navnet serrata kommer av ordet serra, som betyr sag, noe som refererer til treets takkede blader. Boswellia serrata er spesielt kjent for sin harpiks, som med sin kraftige duft og smak bl.a. brukes i røkelse, parfyme og kosttilskudd.

Boswellia

Når Boswellia serrata-treet er ca. 10 år gammelt, kan man begynne å høste treets harpiks. Et fullvoksent tre produserer 1 – 1,5 kilo harpiks i året. Tapping av harpiks foregår ved at man lager et snitt i treet, hvor harpiksen dreneres fra. Massen oppbevares i bambuskurver, med det formål å sile bort oljen, slik at massen får en mer fast struktur. Deretter brukes en hammer til å dele opp massen. De små harpiksstykkene håndsorteres etter størrelse, farge og form.

En eksklusiv og beroligende handelsvare

Boswellia serrata sin historie kan spores helt tilbake til de første nedskrevne historiene, om menneskets handlemåte og vesen. Oljen, som utvinnes av Boswellias harpiks, kalles Frankincense og er beskrevet i mange av oldtidens tekster. Bruken av Boswellia, står også beskrevet på egyptisk papyrus, som kan dateres tilbake til år 1500 f.Kr. Av religiøse overleveringer, fremgår det at Boswellia i sin tid ble brukt til å berolige dødsdømte fanger. Tekster fra oldtiden beskriver Boswellias harpiks som en eksklusiv handelsvare, som det ble drevet handel med i Europa, Asia og Nord-Afrika, til priser som kunne sammenlignes med varer som gull og elfenben. Opp gjennom tiden, har Boswellia blitt brukt til både religiøse og kulturelle begivenheter, og den dag i dag brukes fortsatt Boswellia-røkelse i den katolske kirke.

En eksklusiv og beroligende handelsvare

Boswellia serratas historie kan spores helt tilbake til de første nedskrevne historiene, om menneskets gjøren og laden. Oljen, som utvinnes av Boswellias harpiks, kalles Frankincense og er beskrevet i mange av oldtidens tekster. Bruken av Boswellia, står også beskrevet på egyptisk papyrus, som kan dateres tilbake til år 1500 f.kr. Av religiøse overleveringer, fremgår det at Boswellia i sin tid ble brukt til å berolige dødsdømte fanger. Tekster fra oldtiden beskriver Boswellias harpiks som en eksklusiv handelsvare, som det ble drevet handel med i Europa, Asia og Nord-Afrika, til priser som kunne sammenlignes med varer som gull og elfenben. Opp gjennom tiden, har Boswellia blitt brukt til både religiøse og kulturelle begivenheter, og den dag i dag brukes fortsatt Boswellia-røkelse i den katolske kirke.

Boswellia i kosttilskudd

Uttrekk av Boswellias harpiks blir i stigende grad brukt som ingrediens i kosttilskudd. Selv om man i teorien kan oppleve den samme positive innvirkningen ved å innta harpiksen, er det mer praktisk og mer behagelig å innta det som et kosttilskudd.

Når Boswellia inngår som ingrediens i kosttilskudd, ekstraheres harpiksen til forskjellige ekstrakter gjennom en kontrollert teknologisk prosess.

Slik kan boswellia hjelpe deg

I Wellvitas kosttilskudd brukes ekstraktet Boswellin, som kan:

  • Bidra til å støtte knokler og ledd
  • Bidra til kroppens produksjon av kollagen, som kan ha en gunstig effekt på bindevev, knokler og ledd
  • Bidra til å styrke utholdenheten i knokler, muskler og ledd

    I tillegg brukes ekstraktet Boswellia serrata RESIN som kan:
    Bidra til å holde leddene kjølige og komfortable.

EU-lovgivning

De positive effektene man kan fremheve om en ingrediens, som f.eks. boswellia, blir regulert via EU-lovgivningen. Når en effekt er veldokumentert, kan den brukes om de produkter som inneholder ingrediensen i tilstrekkelig mengde. En rekke søknader om effekter av planter og plantedeler er i øyeblikket oppført på en venteliste. Inntil videre kan disse påstandene brukes til å forklare forbrukere om den forventede effekten av ingrediensen (produktet).

INTERESSERT?

Boswellia finnes i disse Wellvita-produktene