[col=#20bb8b/Trett i bena?]
Slik kommer du problemet til livs

Du er sikkert vant til at bena dine er trette etter en lang gåtur. Men hva gjør du, når de føles tunge og trette uten en grunn? Noen våkner om morgenen med følelsen av tunge og trette ben, andre får den følelsen i løpet av dagen. Og når først følelsen har kommet, er det vanskelig å finne motivasjon til å være aktiv. For ingen ønsker å gå rundt med ben som er tunge som bly. 

Tretthet i bena er ganske vanlig. Når alt kommer til alt, bruker de fleste av oss bena hver eneste dag. Dessverre opplever mange at bena føles tunge og trette, helt uten grunn – spesielt når vi kommer opp i årene. Men hvordan vet vi grunnen er aldersrelatert, eller om det er noe annet på ferde?

Derfor får du tunge og trette ben

Tunge og trette ben er - som navnet antyder - en følelse av tretthet og/eller tunghet i bena. For noen melder problemet sin ankomst allerede om morgenen, for andre oppstår det i løpet av dagen. Dog er sannsynligheten størst, hvis du sitter mye stille, f.eks. på et kontor. Derfor er det en god idé å få bevegelse i kroppen. Har du mulighet, så stå mens du jobber, gå litt rundt, løp – all bevegelse er nyttig. Det skyldes at tunge og trette ben, ofte kan spores tilbake til kretsløpet - og til venene i særdeleshet.  

Venenes oppgave er å føre blod tilbake til hjertet. Hvis den funksjonen ikke fungerer optimalt, kan det skje at blodet hoper seg opp og at det siver væske ut i vevet. Resultatet er opplevelsen av tunge og trette ben, kanskje også følelsen av vann i bena.

Venene fører altså blodet tilbake til hjertet, ved hjelp av veneklaffer. Det gjør de ved hjelp av muskelsammentrekninger i venepumpen.

Blir venefunksjonen dårligere med alderen?

Som de fleste av oss vet, slites kroppen med alderen. Jo eldre vi blir, jo større er sjansene for at vi opplever fysisk ubehag. Det er helt naturlig. Men hører tunge og trette ben hjemme i den kategorien? Både ja og nei. Alle kan oppleve å ha tunge og trette ben, både 30 og 70-åringer. Likevel vet vi at venefunksjonen kan bli dårligere med alderen. Det betyr bl.a., at lymfeårene får problemer med å samle opp væsken, som kan sive ut i vevet, og transportere den tilbake til blodomløpet, via de store venene. 

Kan tunge ben påvirke huden din?

Når vi snakket om tunge ben, kan vi ikke komme utenom å nevne huden. For problemer med venefunksjonen går dessverre også ut over hudens utseende. Blodårene blir nemlig mer synlige på bena. Derfor kan tunge og trette ben også lett påvirke selvtilliten og velværet vårt – spesielt om sommeren, hvor vi ønsker å bruke kjole/shorts, der bena blir godt synlige. Så hvis du vil redusere følelsen av tunge og trette bend og holde huden pen, hjelper det å opprettholde en god blodgjennomstrømning i bena. 

Hvordan unngår vi tunge og trette ben?

Hvis du sliter med tunge og trette ben i hverdagen din, er du sikkert ivrig etter å få finne en løsning på problemet. Her kan følgende råd kanskje hjelpe:  

 • Pass på vekten
  Hvis du er overvektig, vil trykket på bena dine være høyere, og du har derfor en større risiko for å få tunge ben. Dog er kroppsvekten vår ikke alltid noe, vi selv kan styre, da arveanlegg kan ha innvirkning. Men det hjelper å være oppmerksom på det – og mosjonere regelmessig.  


 • Suppler kosten din med et plantebasert kosttilskudd til venene
  Venolet fra Wellvita inneholder bl.a. rød vinrankeblader/kjerner, som bidrar til en god blodgjennomstrømning i bena og reduserer tunge og trette ben. 

 

 • Kompresjonsstrømper
  Kompresjonsstrømper kan hjelpe venemuskelpumpen med å føre blodet oppover mot hjertet, og de kan derfor være en ekstra hjelp i perioder med tunge ben.   

 

 • Tøyningsøvelser
  Tøyningsøvelser kan hjelpe mot dårlig blodsirkulasjon. Her er yoga en god måte å bli smidigere på.   

 

 • Bekledning
  Unngå veldig tettsittende klær eller ukomfortable sko, som f.eks. høye hæler.  

Virker massasje mot tunge og trette ben?

Massasje kan være et godt mot ømme muskler. Mange opplever nemlig at det har en beroligende effekt. Kroppen slapper av, og vi får lov til å slippe tankemylderet og nyte roen. Derfor tyr mange til massasje, hvis de plages med tretthet og tunghet i bena. Når du masserer føttene, kan det hjelpe blodsirkulasjonen. Men det er viktig å forstå, at selv om det i mange tilfeller kan lindre følelsen av tretthet i bena, får det nødvendigvis ikke trettheten i bena til å forsvinne. Massasje er deilig, men en kortvarig løsning. Et supplement til kosten er et godt alternativ til å støtte venene dine, som er med på å motvirke en rekke ubehag.