Hvorfor har jeg tynt hår? 

Har håret ditt blitt tynnere, har hårfestet krøpet oppover eller har du fått store viker? Du er ikke alene. Tynt hår og hårtap hos menn og kvinner, er faktisk et utbredt problem. Men det er heldigvis mye du kan gjøre for å få håret ditt til å se tykkere og sunnere ut.  

Les mer om tynt hår hos kvinner og menn i denne artikkelen, og finn ut hva du selv kan gjøre med problemet.  

Årsakene til tynt hår

For det første er det viktig å forstå årsaken til at håret ditt er blitt tynnere. Tynt hår kan skyldes en rekke faktorer, bl.a. genetikk, aldring, kosthold, stress eller ytre faktorer. Hvis du kan identifisere årsaken til at håret ditt er blitt tynnere, kan du lettere finne den løsningen som kan gi deg det beste resultatet.  

Årsakene til tynt hår kan være forskjellige for menn og kvinner - noe som i høy grad bunner i genetikk og hormoner. Men, det er også en rekke faktorer, som er like for både menn og kvinner:  

Stress er hårets fiende

Hvis du kjemper med at håret ditt er blitt tynnere, er det viktig å forstå at stress kan være en viktig faktor. Stress er en av de vanligste årsakene til hårtap og tynt hår hos både menn og kvinner. Når kroppen er stresset, skaper det en hormonell ubalanse. Det er spesielt hormonet kortisol, som knyttes til stress. Blir du stresset, utløser kroppen kortisol, og det betyr at du både fysisk og psykisk fungerer på en litt annen måte. Den hormonelle ubalansen fører til at du mister mer hår enn hårveksten din kan holde tritt med. Resultatet er tynnere hår, som ofte også er mer porøst og glansløst. Dette skjer langsomt, over noen måneder. 

DET DU SELV KAN GJØRE
Hvis du tror at stress kan være årsaken til det tyne håret ditt, er det viktig å gå til fastlegen din, slik at du både kan få hjelp til å håndtere stress-belastningen din og utelukke andre mulige årsaker.

Når du har identifisert stress som årsak til det tynne håret ditt, er det flere ting du kan gjøre for å håndtere stressnivået ditt og fremme hårveksten:   

  • Gjør mosjon/trening til en daglig rutine. Mosjon får hjernen til å skille ut endorfiner, som bidrar til å redusere stress.  

  • Meditasjon og avslappingsteknikker kan hjelpe med å redusere stress, fordi du får ro på nervesystemet ditt og pusten din.  

  • Sørg for å få nok søvn, væske og hvile, som gir deg ny energi og større oppmerksomhet på faresignalene fra kroppen om at stressnivået er for høyt.

Kost og ernæring 

Dårlig kosthold og vitaminmangel kan i noen tilfeller også være en av årsakene til at du får tynt hår. Hvis kostholdet ditt er for ensidig og du mangler vitaminer, vil det kunne påvirke hårets vekst og styrke. En sunn, variert kost, med mye frukt og grønnsaker, er den beste løsningen.

Når det gjelder vitaminer, spiller biotin en viktig rolle. Det vannløselige B-vitaminet (vitamin B7) hjelper kroppen med å utnytte næringsstoffene fra maten din. Kroppens celler, som bl.a. fornyelsen av håret, trenger biotin for å fungere optimalt. Biotin blir faktisk også kalt "hårets vitamin", fordi det bidrar til å opprettholde normalt hår. Så det er ingen vei utenom: Det er viktig å spise en variert kost, slik at du dekker kroppens behov for næringsstoffer.

DETTE KAN DU GJØRE SELV
Hvis du har tynt hår, er en av de beste løsningene å stimulere hårveksten din innenfra. Ved å supplere en variert kost, med et målrettet kosttilskudd, kan du gjøre mye for å sikre deg at du får i deg nettopp den mengden vitaminer og mineraler som håret ditt trenger. Kosttilskuddet Hair Grow inneholder nettopp de ingrediensene som tilfører viktige næringsstoffer til hårsekkene - innenfra. Hair Grow inneholder ekstrakt av planten åkersnelle, som kan fremme og styrke hårveksten, biotin og sink, bidrar til å opprettholde et normalt hår og en normal hud. Sammen med en sunn og variert kost, kan et daglig tilskudd bidra til å gi håret ditt de beste betingelser for vekst og fylde 

HUSK: Det er viktig å forstå at kosttilskudd trenger litt tid for å virke. Det tar ofte 8-12 uker, før du kan begynne å merke en forandring.

Forstyrrelse i hårets vekstfaser gir tynt hår

Hårtap og tynt hår er ofte arvelig betinget, men det finnes også en forklaring om ytre påvirkning som kan føre til tynt hår. For å forklare dette nærmere, ser vi på hårets livssyklus, som består av 3 faser, som alle er til stede i hårbunnen din samtidig:

1

Den anagene fase
Er også kalt vekstfasen. I denne fasen vokser håret.
Fasen varer for menn i 2-4 år og for kvinner i 3-7 år.

2

Den katagene fase
Også kalt overgangsfasen. I denne fasen stopper veksten av håret.
Fasen varer ca. 3 uker.


3

Den telogene fase
Her er håret fortsatt inne i hårsekken, men alle vitale aktiviteter er stoppet. Dette er hvilefasen, før håret faller ut av hårsekken. Denne fasen varer ca. 3 måneder.

Når hårproduksjonen går feil

Når håret blir tynnere, skjer det en forskyvning i forholdet mellom den vekstfasen og den hvilefasen, hvor flere og flere hårrøtter er i hvile samtidig. Fra å være 90% i vekstfasen og 10% i hvilefasen, forandres det i stedet til 70% i vekstfasen og 30% i hvilefasen. Det betyr at vi mister 300, eller flere, hår hver dag, samtidig som vi ikke får aktivert like mange røtter til nye hårvekst. Da begynner det å tynnes ut i håret. 

Telogen effluvium dekker alle typer håruttynning, både for menn og kvinner, som er forårsaket av ytre faktorer og ikke er arvelig betinget. F.eks. graviditet, større operasjoner, drastisk vekttap, feilernæring eller ekstremt stress. Det kan også være en bivirkning av visse legemidler.  Oppleves ofte som plutselig hårtap ca 3 måneder etter en stressende hendelse.

Fremtidsutsikter 

Ytre faktorer kan vi ikke alltid unngå. Men det kan være en trøst å vite at når du er på den andre siden av det som forårsaket Telogen effluvium, så vil håret ditt sannsynligvis gjenvinne balansen og få tilbake sin normale vekstsyklus.

Hair Grow - et populært produkt til å styrke håret ditt