Vanlige synsforstyrrelser:

Er øynene dine overbelastet?  

Du kjenner sikkert til følelsen av å ha fått noe i øynene, mens du sitter med nesa i skjermen og stirrer på hundrevis av bittesmå bokstaver. Øynene blir trette, du trenger en pause. Og er det så merkelig? Telefon, PC, tablet... Synet har aldri vært under mer press, og mange av oss overbelaster øyemuskulaturen uten å være klar over det. Her er det mye du bør vite om vanlige synsforstyrrelser, med råd til hvordan du passer på øynene dine nå i disse skjermenes tid. 

Hva er vanlige synsforstyrrelser? 

Hvis du løfter tunge vekte, forventer du sikkert å være øm i musklene etterpå. Likevel tenker vi sjelden på det samme om øynene våre. Men de har også muskler, som kan bli overbelastet, hvis vi bruker dem for mye. Tenk bare på hvor mange timer vi har blikket festet til en skjerm. I fritiden, på jobb, og på reise. Vi lever i en verden, hvor øynene alltid er på, derfor kan mange oppleve å ha tørre og/eller trette øyne. Er det noe du kan kjenne deg igjen i? Selv om overbelastning av øynene kan være normalt, spesielt for de som sitter mange timer foran en skjerm, er det viktig å gå til legen eller optikeren for å sjekke, hvis du sliter litt med synet. 

Vanlige årsaker til overbelastet øyne

Du tar sikkert toalettpauser, kaffepauser og setter av tid til å spise lunsj, men de færreste av oss gir øynene en pause. De jobber hele dagen, fra det øyeblikket vi våkner og ser på klokka på telefonen, til det øyeblikket vi slår av lyset for å sove. Når vi konsentrerer oss om noe, om det er en rapport på jobben eller en interessant bok, glemmer vi ofte å blunke, noe som sliter på synet. Det skjer f.eks., hvis vi leser noe som krever konsentrasjon – spesielt på en skjerm. Forskningen peker nemlig på at skjermer er litt vanskeligere for øynene å håndtere, enn papir. Ordene fremkommer skarpere, og det er et annet lys. Hvis vi scroller på telefonen i sengen på kvelden, kan det påvirke både synet og søvnen vår.    

Slik passer du på øynene i ”skjermenes tid” 

Det kan høres banalt ut, men faktisk kan det å blunke gjøre en kjempe forskjell for øynes ve og vel. Selv om det i teorien burde skje av seg selv, har vi en tendens til å glemme denne naturlige reaksjonen når vi konsentrerer oss om noe. Kanskje er du oppslukt av en utfordrende arbeidsoppgave? Eller fordypet i et prosjekt? I følge mange eksperter er svaret: å gi øynene en skjermpause hvert 20 minutt, hvis vi sitter foran en PC, på jobb så vel som hjemme. Du trenger ikke avbryte det du holder på med, det er nok å se vekk, blunke og fokusere på noe annet. Se litt rundt deg, kanskje er det et tre på utsiden av vinduet, en bil som kjører forbi eller et papir du kan tegne litt på. Skjermpauser kan utgjøre en positiv forskjell, spesielt hvis du har en jobb, hvor du sitter mange timer foran en skjerm hver dag.

Men det er ikke bare de digitale vanene våre som påvirker synet. Lys har også mye å si.

Lyset påvirker også øynene dine

Naturens lys er noe av det beste lyset for øynene dine. Men dessverre er det ikke alltid mulig å få nok av det. Noen dager ligger skyene så tungt over landskapet, at vi blir nødt til å slå på lyset midt på dagen. Og om vinteren er det generelt mindre dagslys. Det viktig å ha det riktige lyset, spesielt når du jobber, leser eller sitter ved PC'en. Unngå å lese i et svakt belyst rom. Da blir du ofte fort sliten i øynene. Bruk lamper med et varmt lys og ikke la deg friste av fancy lys med blinkende blå pærer eller fiolett skjær...

Hjelper øyevitaminer mot normale synsforstyrrelser? 

Når du søker informasjon om øyevitaminer på internett, dukker én bestemt historie ofte opp. Den handler om en gruppe britiske jagerpiloter under 2. verdenskrig, som tok blåbær for å styrke nattesynet og dermed øke sjansen for å klare seg gjennom mørket. Selv om det ikke er noen bevis for at det styrket deres evner i luftrommet, vet vi i dag at blåbær faktisk har en effekt på synet.

I kosttilskudd kan blåbær nemlig opprettholde og støtte øyets funksjon, samt støtte blodforsyningen til øynene. De har et høyt innhold av antioksidanter. Det er grunnen til at blåbær blir kalt for synets beste venn. I de senere årene har flere og flere begynt å støtte synet sitt ved å ta et kosttilskudd med blåbær på ingredienslisten. 

Wellvitas Vistavital inneholder blåbær og en rekke vitaminer og mineraler, som bidrar til å opprettholde et normalt syn. Tablettene er i tillegg tilsatt ekstrakt av boghvete og ringblomst.